Biografie

Xander van der PloegIn het kort over Xander van der Ploeg…

Bij Xander van der Ploeg draait het om het behouden van de trommeltradities. Met name met het Basler Trommelen en Rudimental Drumming heeft Xander een innige band.

Als 5-jarige leerde hij trommelen bij de drumband van DHH uit Hoogmade, om daarna tijdens zijn middelbare schooltijd via Concordia Leiden kennis te maken met het Zwitsers Trommelen. De interesse voor deze trommelkunst resulteerde in het volgen van lessen bij Rob Verhagen, die hem vervolgens in 1992 voor de eerste keer meenam naar Bazel (CH) om de traditionele Basler Fasnacht mee te maken. Hierdoor geïnspireerd, ging Xander les geven, werd slagwerkinstructeur bij o.a. DVS Katwijk en Floraband Rijnsburg en richtte Trommelgroep West-Nederland op, waar hij nu nog steeds instructeur is. Als solist haalde Xander in 2014 als eerste “buitenlander” een eervolle vermelding bij de Zwitserse kampioenschappen. En in augustus 2015 gaf hij een masterclass Basler trommelen aan de snaredrummers van The Old Guard en the US Drum en Bugle Corps “Commandant’s Own”. Met deze ervaringen is Xander een waardig ambassadeur van traditionele trommeltechnieken.

Naast het traditionele trommelen is Xander als slagwerker actief geweest bij Brass Band Schoonhoven A, en is hij momenteel dirigent bij Showband ’75 Leidschendam en DSS Aarlanderveen.

Xander van der Ploeg by JDSP